E mërkurë, Shkurt 21, 2018
Diplomaci/Histori

Diplomaci/Histori

nga Ilir Ikonomi   Në mbarim të Luftës së Parë, qeveria e Shteteve të Bashkuara hezitonte ta njihte de jure shtetin shqiptar. Uashingtoni kërkonte prova që vendi kishte një qeverisje të qëndrueshme. Për këtë, Vatra, e cila është përshkruar shpeshherë si...
nga Bernd J. Fischer   Kam vëzhguar nga larg zhvillimet në Shqipëri që prej vitit 1990, me syrin e dikujt që e mban veten si njeri dashamirës dhe objektiv, sa ç’mund të jetë çdo vrojtues. Gjatë viteve kam parë vendin dhe...
Turkish Weekly zhvilloi një intervistë të detajuar me Dr. Albert Rakipin mbi pozicionin e tanishëm të shqiptarëvë në Ballkan, me një fokus të veçantë në Shqipërinë.   Cilat janë përparësitë e politikës së jashtme të Shqipërisë në nivel rajonal...
HAMIT KABA Marrëdhëniet shqiptaro-sovjetike filluan të ndryshojnë pas vdekjes së Stalinit, ndërsa pas Kongresit XX të PKBS-së mosmarrëveshjet u shtuan, të shoqëruan me acarime, të cilat arritën kulmin me ndërprerjen e marrëdhënieve diplomatike në dhjetor 1961. Pavarësisht nga një lloj...

Historia si vetnjohje

  PROF.DR. GJERGJ SINANI Si ta njohim veten tonë? Si mund ta kuptojmë unin tonë? Si mund të rregullojmë kaosin në unin tonë shoqëror? Këto janë pyetjet filozofike që shtron koha jonë. Në këtë «ethe historike», siç shprehej Niçja, që ka...
  Simpoziumi u hap nga Albert Rakipi, Drejtor i ISN-së. Në njëzet e pesë vjet qysh nga rënia e e komunizmit, tha Albert Rakipi në fjalën e tij, - asnjë vend i ish- Lindjes nuk mund të ketë ndryshuar kaq...
SYLË UKSHINI Hyrje Si në literaturën studimore shqiptare, ashtu edhe në atë ndërkombëtare, e cila merret me zhvillimet e shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, në disa raste operohet me disa të dhëna të paqarta si dhe të pasakta. Megjithëse viteve të...
PROF. NIKOLLA PANO Gjatë tre dekadave të kaluara, Dr. Elez Biberaj ka fituar një reputacion mjaft të merituar si një nga vëzhguesit dhe analistët më të respektuar të botës për zhvillimet e periudhës komuniste dhe paskomuniste në Shqipëri dhe Kosovë....
Nga Michael Kaser• Alice Teichova e vendosi botimin e saj të Historisë Ekonomike të Çekosllovakisë në kontekstin e ‘traditës së tolerancës fetare dhe demokracisë, të nivelit të zhvilluar të industrializimit të ekonomisë së saj dhe nivelin e lartë të mjedisit...
Miratimi i ligjit për hapjen e dosjeve të Sigurimit të Shtetit nga parlamenti dhe një zhvillim tragjik, siç ishte ai i zbulimit të një varreze të pushkatuarish nga regjimi komunist, e kanë rikthyer debatin rreth trashëgimisë kriminale të diktaturës. Njëzet...