E dielë, Shkurt 18, 2018
Diplomaci/Histori

Diplomaci/Histori

ALBERT RAKIPI Sulmet ndaj “Charlie Hebdo” në janar të këtij viti (2015) rikthyen debatin për ekstremizmin fetar si një nga kërcënimet kryesore për sigurinë kombëtare dhe globale, dhe i lidhur ngushtë me këtë u rikthye edhe debati për lirinë e...
EDUARD J. SHEEHY Kështu e fillonte një revistë popullore amerikane artikullin e saj mbi ish-Mbretin Zog të Shqipërisë, nën titullin “Mbreti i stanit të deleve.” Ky vend pak i njohur dhe akoma më pak i kuptuar, i cili shtrihet anës së...
ALBERT RAKIPI Me ndërmjetësimin e Italisë ministrat e jashtëm të Shqipërisë dhe Serbisë u takuan në mes të muajit janar në Romë. Ky ishte takimi i parë pas bërjes publike të nismës italiane për të luajtur një rol ndërmjetësues në...
ALBERT RAKIPI Kur Federika Mogerini, ministrja e Jashtme e Italisë deklaroi në korrik të këtij viti në fillim në Tiranë dhe më pas në Beograd se Italia do të luante një rol ndërmjetësues në marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe Serbisë, media...
Nga Matthias Dornfeldt* dhe Enrico Seewald**   Më 19 maj 1992 Shqipëria u njoh ndërkombëtarisht prej Gjermanisë. Një vit më pas vijoi vendosja e trupit diplomatik gjerman në Tiranë, që pas pushtimit të Shqipërisë nga trupat italiane në pranverën e vitit...
Nga Triadafilos Triadafilopulos**   HYRJE Kanadaja vendosi marrëdhënie diplomatike zyrtare me Republikën Popullore të Shqipërisë më 10 shtator 1987. Edhe pse Kanadaja e kishte njohur zyrtarisht Shqipërinë më 1959, marrëdhëniet mes dy vendeve kishin qenë të pakta. Arsyeja parësore e kësaj situate...

Nga shkrimi, mbi shkrimin

Jean-Paul Sartre: Nëse i shohim librat tuaj nga fillimi në fund, vëmë re se ju keni stile të ndryshme, sepse ju bëni ese, Kujtime, romane… Dhe veç kësaj, vëmë re se ju keni stile që ftillohen në udhë e...
Prania kulturore franceze në Shqipëri, ndërmjet mitit dhe realitetit Nga Robert Guillaume*   Të gjithë francezët që shkojnë në Shqipëri, të gjithë ata që rrinë me shqiptarë, kanë të njëjtën përvojë: në një epokë ku s’është më aq e udhës të përmendet...
 Albert Rakipi Marrëdhëniet shqiptaro-italiane në mjedisin e pas Luftës së Ftohtë? Marrëdhëniet e Shqipërisë  me Italinë  janë një temë thuajse qendrore  dhe e vazhdueshme e diskutimeve dhe debateve mbi politikën e jashtme shqiptare. Ndërkohë që pikëpamjet ndryshojnë, faktit, që Italia ka...
Karl Kaser Kujtimet e një historiani austriak Në moshën 33 vjeçare, në bazë të një marrëveshjeje zyrtare mes Shqipërisë dhe Austrisë, unë vizitova për herë të parë Shqipërinë në nëntor 1987. Deri në 1998, u riktheva në këtë vend pothuajse çdo...