Kina nis një udhëtim të ri, bota hap mundësi të reja

0

Ambasador i Republikës Popullore të Kinës në Republikën e Shqipërisë Sh.T Zhou Ding

Nga 16 deri më 22 tetor 2022, në Pekin u mbajt me sukses Kongresi i 20-të Kombëtar i Partisë Komuniste të Kinës. Kongresi zgjodhi një udhëheqje të re qendrore me Sekretarin e Përgjithshëm Xi Jinping në qendër, shqyrtoi dhe përmblodhi ndryshimet e mëdha që kanë ndodhur në Kinë në dhjetë vitet e fundit dhe përcaktoi qëllimin e përgjithshëm të zhvillimit të Kinës deri në vitin 2035 dhe detyrat kryesore për pesë vitet e ardhshme. Kjo është një konferencë historike e mbajtur në një moment kritik kur Kina nis një rrugëtim të ri të ndërtimit të një vendi të modernizuar socialist në të gjitha aspektet dhe marshimit drejt objektivit të njëqindvjetorit të dytë. Besoj se shumë miq shqiptarë janë të interesuar për këtë konferencë. Do të doja të prezantoj shkurtimisht frymën e konferencës dhe strategjinë e zhvillimit të Kinës sipas kësaj fryme nga tre aspektet e mëposhtme:

Së pari, përmbahet gjithmonë filozofia e zhvillimit me në qendër popullin dhe përmirësohet në mënyrë të palëkundur jetesa dhe mirëqenia e njerëzve. Partia Komuniste e Kinës i përmbahet qëllimit themelor për t’i shërbyer popullit me përkushtim, këmbëngul se gjithçka është për popullin dhe gjithçka varet nga populli, dhe gjithmonë i përmbahet filozofisë së zhvillimit me në qendër popullin dhe përpiqet të bëjë arritjet e modernizimit që i shërben të gjithë popullit. Në dekadën e fundit, jetëgjatësia mesatare e popullit kinez është rritur nga 74.8 vjet në 78.2 vjet. Kina ka ndërtuar sistemin më të madh të sigurimeve shoqërore në botë, me sigurimin bazë të pleqërisë që mbulon 1.04 miliardë njerëz. Gati 100 milionë njerëz janë nxjerrë nga varfëria në zonat rurale dhe problemi i varfërisë absolute është zgjidhur prej kohësh. Në rrugëtimin e ri, nën drejtimin e Partisë Komuniste, Kina do të vazhdojë të promovojë demokracinë popullore në të gjithë procesin, të përmirësojë më tej sistemin e shpërndarjes, të përmirësojë sistemin e sigurimeve shoqërore dhe të promovojë fuqishëm ndërtimin e një Kine të shëndetshme dhe të theksojë vazhdimisht se zhvillimi është për popullin, zhvillimi varet nga populli dhe rezultatet e zhvillimit gëzohen bashkërisht nga populli. Dhënia, në mënyrë që rezultatet e ndërtimit kombëtar ti përfitojnë gjithnjë e më shumë të gjithë shtetasit kinezë në mënyrë të barabartë.

Së dyti, përshpejtohet ndërtimi i një modeli të ri zhvillimi dhe promovohet modernizimi i stilit kinez me cilësi të lartë zhvillimi. Në dhjetë vitet e fundit, rritja ekonomike e Kinës ka arritur një rekord historik. PBB-ja e saj është rritur nga 7.45 trilion dollarë në 15.73 trilion dollarë. Prodhimi i përgjithshëm ekonomik i Kinës përbën 18.5% të ekonomisë botërore, duke u renditur i dyti në botë. Vëllimi i përgjithshëm tregtar u rrit nga 4.4 trilion dollarë në 6.9 trilion dollarë, duke e bërë atë një partner kryesor tregtar të më shumë se 140 vendeve dhe rajoneve. Kina renditet e para në botë për sa i përket shkallës së prodhimit dhe rezervave valutore. Kina ka ndërtuar rrjetin më të madh hekurudhor të shpejtësisë së lartë dhe autostradave në botë. Ajo ka bërë gjithashtu arritje të mëdha në ndërtimin e infrastrukturave si aeroporte, porte, ruajtjen e ujit, energji dhe informacion. Në Kinë, mesatarisht 10 automjete me energji të reja dalin nga linja e montimit çdo minutë. Numri i përgjithshëm i personelit të kërkimit dhe zhvillimit shkencor dhe teknologjik në Kinë renditet i pari në botë dhe Kina ka hyrë në radhët e vendeve novatore. Zhvillimi është prioriteti kryesor i Partisë Komuniste të Kinës në qeverisjen dhe zhvillimin e vendit. Në pritje të epokës së re, nën udhëheqjen e partisë, Kina do të zbatojë plotësisht, saktësisht dhe në mënyrë më gjithëpërfshirëse konceptin e ri të zhvillimit, do të përshpejtojë ndërtimin e një modeli të ri zhvillimi me “qarkullimi i dyfishtë” në të cilin cikli ekonomik domestik luan një rol udhëheqës, ndërsa cikli ekonomik ndërkombëtar mbetet zgjerimi dhe plotësimi i tij, si dhe promovojë përtëritjen e madhe të kombit kinez nëpërmjet modernizimit të stilit kinez.

Së treti, mbahet lart flamuri i ndërtimit të një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin dhe përpiqet të promovohen paqja dhe zhvillimi botëror. Në dhjetë vitet e fundit, Kina ka mbështetur me vendosmëri drejtësinë ndërkombëtare, ka mbrojtur dhe praktikuar në mënyrë aktive multilateralizmin e vërtetë. Kina promovon ndërtimin e një lloji të ri të marrëdhënieve ndërkombëtare dhe merr pjesë aktivisht në reformat dhe ndërtimin e sistemit të qeverisjes globale. Si një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit me numrin më të madh të paqeruajtësve, Kina luan një rol kyç në operacionet paqeruajtëse të OKB-së dhe kryen në mënyrë gjithëpërfshirëse bashkëpunimin ndërkombëtar në luftën kundër pandemisë së COVID-19, në mënyrë që të kontribuojë në paqen dhe stabilitetin botëror. Nën udhëheqjen e Partisë Komuniste të Kinës, Kina do të ndjekë gjithmonë një politikë të jashtme të pavarur paqeje dhe do të zhvillojë bashkëpunim miqësor me vendet e tjera në bazë të Pesë Parimeve të Bashkëjetesës Paqësore. Kina gjithashtu do të ndjekë me vendosmëri një strategji hapjeje me përfitim të ndërsjellë dhe interesat e përbashkëta, dhe do të promovojë zhvillimin e qeverisjes globale në një drejtim më të drejtë dhe më të arsyeshëm. Ne jemi të gatshëm të punojmë me të gjitha vendet në botë për të promovuar vlerat e përbashkëta të paqes, zhvillimit, drejtësisë, demokracisë dhe lirisë për të gjithë njerëzimin dhe së bashku të përballojmë sfidat e ndryshme globale.

Kongresi i 20-të Kombëtar i Partisë Komuniste të Kinës jo vetëm që vuri në dukje rrugën për zhvillimin e ardhshëm të Kinës, por gjithashtu injektoi një shtysë të fortë në shkëmbimet miqësore dhe bashkëpunimin praktik midis Kinës dhe vendeve të tjera të botës, përfshirë Shqipërinë. Miqësia tradicionale mes Kinës dhe Shqipërisë ka një rrënjë të thellë. Marrëdhëniet mes dy vendeve kanë ruajtur një zhvillim të shëndoshë dhe të qëndrueshëm për një kohë të gjatë. Bashkëpunimi mes dy palëve ka potencial të madh dhe perspektiva të gjera. Unë jam i bindur  se nën drejtimin e frymës së Kongresit të 20-të Kombëtar të Partisë Komuniste të Kinës, Kina dhe Shqipëria do të bashkëpunojnë më ngushtësisht nën iniciativën “Një Brez, Një Rrugë” dhe kuadrin e bashkëpunimit midis Kinës dhe Vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore. Bashkëpunimi dypalësh praktik në fushat ekonomike-tregtare, kulturore, arsimore, etj, do të ketë më shumë mundësi të zhvillimit. Le të bashkohemi për të shkruar një kapitull të ri të miqësisë, ku popujt kinez dhe shqiptar do të ndihmojnë dhe bashkëpunojnë me njëri-tjetrin!

SHPËRNDAJE