E hënë, Korrik 22, 2024
Diplomaci/Histori

Diplomaci/Histori

      Albert Rakipi Ph.D,     Konfirmimi i akuzave dhe fillimi i procesit gjyqësor në Dhomat e Specializuara në Hagë kundër ish drejtuesve më të lartë të UÇK-së, përbën një zhvillim ekstrem, i cili mund të ketë implikime serioze politike në Kosovë; por...

Beteja kundër Harresës

Dr. Sylë Ukshini Sipas autorit të njohur amerikan të veprës së tij “Hitler's Willing Executioners” historianit Daniel Jonah Goldhagen, i cili  holokaustin e paraqet si “aksiomë kulturore" të dhunshme antisemitike dhe si një formë unike antisemitizmi të zhvilluar në shekujt, ...
Në një fjalim të transmetuar ne televizionet kryesore, Presidenti Thaçi iu drejtua qytetarëve të Kosovës për herë të parë që nga momenti kur akuzat e prokurorëve specialë u bënë publike. Thaçi pohoi disa herë se pavarësisht gabimeve të tij...
ŁUKASZ KAMIŃSKI Polakët, ngjashëm me kombet e tjera në Rusi, u shënjestruan nga persekutimi komunist thuajse që në ditët e para të grushtit të shtetit Bolshevik. Pas përfundimit të luftës polako-bolshevike dhe nënshkrimit të Paqes së Rigës (1921), banorët e...
LEDION KRISAFI   Hyrje Gjeografikisht Shqipëria dhe Polonia janë shumë larg për të ndikuar drejtpërdrejtë njëra-tjetrën. Por në periudha të caktuara, interesa të përbashkëta ose një ideologji e përbashkët i ka lidhur. Kontaktet më të hershme ndërmjet shqiptarëve dhe polakëve janë në...
Dr. Sylë UKSHINI Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, Gjermania, për shkak të përgjegjësisë dhe barrës që trashëgoi,  për një periudhë u bë komb pa shtet, shteti gjerman u fut nën administrimin e katër fuqive fitimtare/çliruese- Shtetet e Bashkuara...
Instituti Shqiptar i Studimeve Ndërkombëtare, në bashkëpunim me Fondacionin për një Shoqëri të Hapur në Kosovë, organizuan më 18 prill 2019 forumin për politikën e jashtme të titulluar “Kosova dhe Serbia - Në kërkim të një paradigme të re”,...
Prof.assoc. Dr. Genci LUARASI Mesi i shek.XIX, Shqipëria kishte një prapambetje kulturore si pasojë të mungesës së alfabetit të shkrimit të gjuhës amtare. Në fakt në shek. XVIII Theodhori Haxhifilipi në shkollën greke në Elbasan, nisi punën për hartimin e...
Prof. Dr. GJERGJ SINANI Ta quash Skënderbeun si pjesë të ndërgjegjes europiane do të konsiderohej si diçka shumë e egzagjeruar nga ana e opinionistëve tanë modernistë, kozmopolitë, dekonstruktivistë etj. Për shumë syresh, Skënderbeu është mitizuar dhe prandaj ai duhet çmitizuar....

Shqipëria dhe Greqia

Albert Rakipi PhD në Marrëdhëniet Ndërkombëtare   Marrëdhëniet shqiptaro-greke gjatë më shumë se njëqind vjetëve të fundit, që përkojnë edhe me historinë moderne të shtetit shqiptar, janë dominuar nga dy çështje themelore: çështjet e mosmarrëveshjeve territoriale/kufitare dhe çështja e minoriteteve, fenomene tipike...