Marko Bello – In memoriam

0

Në orët e para të 4 dhjetorit, në Tiranë u dha lajmi se Marko Bello, ish-ministër i integrimit europian, ish-ministër i Partisë Socialiste për tre mandate dhe ish-diplomat, humbi betejën me Covid-19. Bello vdiq në një spital në Turqi, ku ai po merrte trajtim prej tri javësh, për shkak të situatës së tij të rënduar shëndetësore.

 

Marko Bello është një nga pak politikanë, i cili kujtohet me respekt nga të gjitha palët. Politikanë nga të gjitha krahët shprehën ngushëllimin dhe trishtimin e tyre në rrjetet sociale. Në një mënyrë të veçantë, shumica e gazetarëve, të cilët mbulojnë çështjet politike në Shqipëri, e nderuan Bellon me artikujt e tyre dhe e përshkruan atë si “një mik i rrallë i gazetarëve” dhe “gjithmonë i gatshëm për të ndihmuar, gjithmonë duke qeshur”.

 

Marko Bello natyrshëm do t’iu mungojë kolegëve dhe miqve të tij.

 

Në Institutin Shqiptar të Studimeve Ndërkombëtare (AIIS), ku ai shërbeu ndër vite si anëtar i bordit dhe lektor i vazhdueshëm në forumet e tij, Kryetari Albert Rakipi tha: “Marko Bello ishte pjesë e një bërthame, e cila, në fakt, rindërtoi Shërbimin e Jashtëm të Shqipërisë pas rënies së sistemit komunist. Fatkeqësisht, ky grup është tkurrur shumë në ditët e sotme. Si anëtar i parlamentit dhe i qeverisë, Marko ishte pjesë e një grupi të vogël politikanësh dhe burrash shteti, të cilët të bashkuar kontribuan në rivendosjen e elementëve thelbësorë të shtetit dhe shoqërisë në një kohë kur kishte kaq shumë përçarje, mosmarrëveshje dhe konflikte të thella politike, të cilat akoma po zbehin shpresat për të ardhmen.

 

Një tjetër nga miqtë e tij, Remzi Lani, thotë se Bello kishte kapacitetin e jashtëzakonshëm  për të kombinuar brenda një personi të vetëm, gazetarin e njohur, diplomatin e talentuar, politikanin e moderuar dhe mbi të gjitha, mikun e paharruar, që do të na mungojë shumë.

 

Bello ka shërbyer si ambasador në Rumani, ndërsa aktualisht po jepte mësim për marrëdhëniet ndërkombëtare në Universitetin e Strugës. Ai ka lënë pas gruan e tij Silvana dhe fëmijët.

 

Ekipi i Tirana Times iu shpreh ngushëllimet më të sinqerta të gjithë pjesëtarëve të familjes dhe miqve të tij.

 

SHPËRNDAJE