E mërkurë, Shkurt 21, 2024
Letra

Letra

I tronditur prej humbjes sё njeriut tonё tё dashur, qё pёr mua dhe motrat e mia ishte edhe me statusin e babait tё dytё, mund tё shkruaj aq sa tё lejojnё emocionet e njё dite si kjo,...
nga Diana Çuli Pak histori: marrëdhëniet kulturore midis Kinës dhe Shqipërisë kanë filluar me intensitet veçanërisht në periudhën kohore midis viteve 1960 – 1978, e cila  përkon edhe me periudhën e forcimit të miqësisë Kinë-Shqipëri, ndërtuar së pari mbi baza...
  Kur im at ishte plak dhe unë isha ende e re, më ra në dorë një shumë e mirë parash. Edhe pse ishin para “të fituara” nga puna e bërë, mua dhe babait na dukej sikur kishim fituar lotarinë....

Grazhdi në Bardo

OLGA TOKARCZUK - NOBEL 2018 Bardo gjendet në Sudete, në njërën nga luginat që këtu janë veçanërisht me shumicë; rrudha të vogla në fytyrën e tokës, sa këmbët e  pulës.  Ky vend ka historinë e vet të hershme, shumë e shumë...

Ditë e nxehtë

Erka Godo   - Mirëmëngjes, zoti Asaf! Zëri i zonjës Hadije, i ngjirur nga një gjumë pleqërishte, erdhi nga vllaja e luleve rrëzë murit. Fytyra e saj e verdhë meit, me sytë gjysëm mbyllur u ngrit ngadalë mes gjetheve, si një hënë...
Nga Sidonja Manushi Vladislav Bajac duket sikur mund të bëhej cilido që të kishte dëshirë në jetë: piktor, yll rock and roll-i, mjeshtër zen... kushdo, por ai zgjodhi të ishte një njeri i fjalës së shkruar dhe e gjeti veten...
Tek përpiqem sot të kthehem tek përjetimet në Geton e Varshavës në ato dy vite nga nëntori 1940 deri në qershor 1942, kujtimet më shkrihen në një tablo të vetme, sikur të kishin zgjatur vetëm për një ditë dhe...
Shqipëroi: Jerina Zaloshnja     Dimër, 1996   I shqetësuar për atë që po ndodhte në gazetarinë latino- amerikane, Gabriel Garsia Markes (Gabriel García Márquez), autori fitues i “Çmimit “Nobel” me romanin “Njëqind vjet vetmi” dhe një ish-reporter gazete një herë e një kohë;...

Shurdhqorri

Tregim nga Lara Vapnyarç Sashë- shurdhqorri, hyri në jetën tonë, pak ditë pasi Olga ra në dashuri me të. Olga është shoqe e nënës time. Unë e njoha Olgën kur qeshë e vockël fare, pra, pothuaj në të njëjtën kohë...
E kemi vrarë meçkën, por jo këlyshët e saj… Këngë popullore   « Rroftë Petronilo Flores ! » Kjo thirrje është ngjitur duke u përplasur pas faqeve të përroskës dhe ka ardhur deri në vendin ku mbaheshim ne. Pastaj është fashitur. Përgjatë një çasti, era që frynte nga...